Minimalist med militær baggrund

COMSEC
tlf.: 2290 8795
E-mail.: bo@comsec.dk
KONTAK OSNU

Han har været i krig i både Kosovo og Irak. Senere blev Bo Kjærby grafiker i Forsvaret, hvor han løste opgaver, som kun de færreste nogensinde har forestillet sig. Den ballast er nu fundamentet i Bo Kjærbys egen grafiske virksomhed.  

Af Henrik Kastoft, KASTOFT kommunikation

De fleste grafiske designere har fuldstændigt styr på skæremærker, filformater og farvesystemet CMYK. Den slags lærer eleverne nemlig på landets mange grafiske uddannelser.

Bo Kjærby har gået i en grafikerskole, som skiller sig ud fra alle andre.

En skole, hvor det handlede om liv og død. En skole, hvor opgaverne ofte var at finde ekstreme løsninger på ekstreme udfordringer. 

For eksempel at fremstille en opslagsbog, der tåler de barskeste vejrforhold på jordkloden. 

En kriger alene i en ørken af is

”Siriuspatruljen skulle bruge en opslagsbog til medicinsk behandling af syge og tilskadekomne soldater. Udfordringen var især de ekstreme vejrforhold… ned til minus 50 graders celsius, hård vind, enormt tør luft, stærk sol og smeltevand. Tilmed skulle opslagsbogen være brugbar i en virkelighed, hvor det er vanskeligt – ofte umuligt – at kontakte omverdenen og få rådgivning. Opslagsbogen skulle med andre ord fungere for en kriger mutters alene i en ørken af is,” fortæller Bo Kjærby, som var grafisk designer i Forsvaret i årene 2010-2017 efter to udsendelser som soldat til Kosovo og Irak.

”Sammen med en kollega gennemtrevlede jeg markedet. Vi fandt flere typer plastik og papir, som vi testede i ugevis. Vi lagde dem i saltvand i dagevis. Frøs dem ned som store isterninger. Tøede dem op. Rev og flåede i dem. Da vi havde fundet det rette materiale, trykte vi opslagsbogen og udsatte den for samme hårdhændede behandling én gang til. Den blev godkendt,” fortæller Bo Kjærby med et smil.

Inspiration i naturen

Han er oprindeligt uddannet friluftslærer og har adskillige bestigninger af fjeld- og bjergtoppe på samvittigheden.

”Naturen rummer i virkeligheden meget af den ro og minimalisme, jeg søger som grafisk designer, når jeg arbejder for kunder. Der er så meget støj… jeg søger ind til det enkle og ægte,” fortæller Bo Kjærby.

”I fagsproget taler vi om white spaces… altså de tomme felter på et stykke papir eller en skærm. Eller rettere sagt: De tilsyneladende tomme felter. For de er bestemt ikke tomme, de er fyldt til randen… med fred og ro. En ro, der øger fokus og forstærker budskaber. Det er lidt det samme som en stregtegning. Tegningen og motivet lever jo også i kraft af de felter, som ikke er fyldt med blyant- og tuschstreger. Det er så at sige i det utegnede, at magien opstår. Her får fantasien frit løb. Vi skaber selv vores billeder”.

Bo Kjærbys liv har ikke altid været fyldt med rolige felter med plads til fantasi og selvskabte billeder.

Tværtimod.

To gange har han tjent som soldat for Danmark. Fem års operativ tjeneste med to udsendelser til Kosovo og Irak blev det til. Uddannet som soldat ved Opklaringsbataljonen på Bornholm og med tjeneste på Forsvarets ambulancer og mobile skadestuer.

Fra kampuniform til mus

Den militære karriere slog et skarpt sving, da han tilbage i 2010 afleverede sine våben og blev grafiker i Forsvaret. Kampuniformen blev erstattet af computer og mus, men Bo Kjærby kunne i dén grad bruge sin fortid som soldat i sit nye arbejde.

”Jeg fik ansvaret for en ny håndbog om medicin og behandling i felten. Indenfor medicin er der et kendt begreb, som hedder CAVE. Det er latin og betyder vogt dig eller undgå, og dækker over medicin en patient absolut ikke må få. CAVE står typisk skrevet med rød signalfarve for at vække medicinerens opmærksomhed,” fortæller Bo Kjærby.

”Der er bare dét problem, at i militæret bruger vi rødt lys om natten, fordi det forstyrrer soldaternes nattesyn mindst muligt. Rødt lys kan heller ikke ses af fjenden over samme afstande som hvidt lys. Men når man lyser med rødt lys på røde advarselstegn, forsvinder de og bliver nærmest usynlige. Det kunne i værste fald få fatale følger. Løsningen blev at lægge håndbogens farvepalette helt om, så teksten var tydelig både om dagen i solskin og om natten i regn og rusk”.

Håndbogen blev produceret i samme solide kvalitet som opslagsbogen til Siriuspatruljen.

”Det er jo i al sin enkelhed præcis dét, grafisk design skal kunne: Løse opgaven, skabe en sammenhæng og være brugervenligt. Og her er det svært at forestille sig noget mere inspirerende end naturen,” smiler Bo Kjærby.

Blå Bog
– ro og enkle løsninger i fokus

Bo Kjærby er gift og har en søn

Stifter og ejer af virksomheden COMSEC, der arbejder med grafisk design. Virksomheden blev grundlagt i foråret 2019 og har kontor i Rødovre og på Filmstationen på den gamle Flyvestation Værløse

Tidligere soldat udsendt til Kosovo og Irak. Har gjort tjeneste på Forsvarets ambulancer og mobile skadestuer. Har også undervist i traumebehandling af syge og sårede

Grafiker i Forsvaret i 2010-2017 med ansvar for produktion af undervisningsbøger, manualer og informationsmateriale

Arbejdet som grafisk designer hos speciallægeklinikken CardioLab med ansvar for marketingmaterialer, reklamefotografering og hjemmeside

På det personlige plan lægger Bo Kjærby vægt på nærhed, tryghed og ordentlighed. En aftale er en aftale.

På det faglige plan som grafisk designer er ro og enkle løsninger i fokus. Overskuelighed, der giver plads til budskaberne

Brandstrupvej 11
2610 Rødovre
Danmark

Image

Tlf.: 2290 8795
E-mail.: Bo@COMSEC.dk
CVR.: 40506578